Opettajille

My2050 on oppimispeli ilmastonmuutoksesta ja tulevaisuudesta.

Tältä sivulta löydät peliohjeet ja muut materiaalit opettajille!

 

My2050 on ulkona liikkuen pelattava tunnin mittainen seikkailupeli. Peli on suunnattu yläkouluihin ja toiselle asteelle. Pelaamaan voi mennä milloin vain. Pelaaminen on aina ilmaista ja pelaamiseen tarvitaan vain yksi älypuhelimen per pelaaja tai joukkue. Peli on pelattavissa myös englanniksi.

 

Peli sopii erinomaisesti vaikkapa luonnontieteiden, yhteiskuntaopin tai liikunnan tunneille, monialaisiin oppimiskokonaisuuksiin tai teemapäiviin. Pelissä käsitellään ilmastonmuutosta monipuolisesti, pohditaan sen vaikutuksia ympäristöön sekä yhteiskuntaan ja tarjotaan myös vinkkejä kestävämpään tulevaisuuteen.

Tietoa pelin oppimistavoitteista ja yhtymäkohdista opetussuunnitelmaan alempana. Peli on kehitetty yhteistyössä opettajien ja oppilaiden kanssa.

 

Alla esiteltävien pelipaikkojen lisäksi vuosina 2022-2023 My2050-peli luodaan 20 uuteen sijaintiin! Peli on kussakin uudessa sijainnissa vapaasti pelattavissa kuukauden ajan. Katso pelien sijainnit alta peliohjeista ja lue lisää täältä.

My2050 Espoo

My2050Espoo vie seikkailulle Espoon keskukseen.

My2050 Tampere

My2050Tre vie seikkailulle Tampereella, Tammerkosken rannoille ja Näsinpuistoon.

My2050 Vantaa peli

My2050 Vantaa

My2050Vantaa vie seikkailulle Vantaan Tikkurilaan, Heurekan ympäristöön, Keravanjoen varrelle.

My2050 Helsinki

(TILAPÄISESTI SULJETTU)

My2050Hki vie seikkailulle Helsingin Kansalaistorille ja sen läheisyyteen.

Uusia pelipaikkoja avattu ympäri Suomea! Katso tarkemmat pelien sijainnit alta peliohjeista.

My2050-peliohjeet

 

1. Suosittelemme pelaamista 1-3 hengen ryhmässä. Peli sopii kaikille 6.-luokkalaisista aina aikuisiin opiskelijoihin.

2. Mikäli kohtaat ongelmia, joihin et löydä ratkaisua alla olevista ohjeista, niin olethan meihin yhteydessä info@my2050.fi tai +358440335188, niin autamme.

3. Pelaamiseen tarvitaan yksi älypuhelin per peliryhmä. Lataa älypuhelimelle tai tabletille X-routes-ilmaissovellus laitteen omasta sovelluskaupasta (lataa Googlen Play Storesta / lataa Applen AppStoresta). Valitse kieli (suomi tai englanti) ja kirjaudu sovellukseen pelaaja- tai joukkuenimellä. (Mikäli sovelluksen lataaminen on mahdotonta ks. kohdasta 12 tieto pelin selainversiosta.)

4. Tule pelaamaan mahdollisimman täydellä akulla, ja salli mobiililaitteen GPS-paikannus.

5. Aloita peli oikeassa sijainnissa…

Espoossa Espoon keskuksessa sijaitsevan Espoonkadun varresta, Valtuustotalon edustalta (klikkaa nähdäksesi sijainti kartalla).

Tampereella Keskustorin Vanhan kirkon edestä (klikkaa nähdäksesi sijainti kartalla). Huom. My2050Tre johdattaa pelaajat Näsinpuistoon. Ryhmät voivat sopia kokoontumispaikaksi pelin päätteeksi Museo Milavidan ().

…Vantaalla Heurekan edustalta, Tikkurilan aseman lähistöltä (klikkaa nähdäksesi sijainti kartalla).

…Hämeenlinnassa (päivitämme lähtöpaikan sijainnin tähän). Pelattavissa 24.4.-19.5.2023.

…Mikkelissä (päivitämme lähtöpaikan sijainnin tähän). Pelattavissa toukokuun 2023.

…Jyväskylässä (päivitämme lähtöpaikan sijainnin tähän). Pelattavissa toukokuun 2023.

…Heinolassa (päivitämme lähtöpaikan sijainnin tähän). Pelattavissa toukokuun 2023.

…Joensuussa (päivitämme lähtöpaikan sijainnin tähän). Pelattavissa toukokuun 2023.

…Järvenpäässä (päivitämme lähtöpaikan sijainnin tähän). Pelattavissa toukokuun 2023.

…Forssassa (päivitämme lähtöpaikan sijainnin tähän). Pelattavissa toukokuun 2023.

…Valkeakoskella (päivitämme lähtöpaikan sijainnin tähän). Pelattavissa toukokuun 2023.

…Ylivieskassa (päivitämme lähtöpaikan sijainnin tähän). Pelattavissa toukokuun 2023.

**Helsingin peli tilapäisesti suljettu 1.1.2023 alkaen!** Helsingissä Kansalaistorin kulmalta, Töölönlahdenkadun ja Karamzininkadun risteyksestä (klikkaa nähdäksesi sijainti kartalla).

Aloituspaikalla etsikää X-routes-sovelluksesta oikea peli: My2050+kaupunki, jossa pelaat.

6. Peliaika on 60 minuuttia. Peliaika lähtee liikkeelle, kun liityt pelin. Peli sulkeutuu, kun 60 minuuttia on kulunut. Voit seurata peliajan kulumista näytöltä pelikellosta. Liitythän peliin vasta kun olet valmis aloittamaan.

7. Näet aluksi kartalla oman sijainnin (pieni violetti pallo) sekä ensimmäisen rastin. Loput rastit ilmaantuvat pelin edetessä. Rastin sisältö tulee näkyville, kun suunnistat pelin kartan avulla tarpeeksi lähelle rastin oikeaa sijaintia ja klikkaat rastia.

8. Voit käydä rasteilla vapaassa järjestyksessä. Mitä nopeammin liikut sitä useammalla rastilla ehdit käydä pelin aikana.

9. Rasteja avaamalla keräät pisteitä ja saavutuksia. Rastin avaamiseksi tulee ratkaista tehtävä, syöttää tehtävän vastaus avauskoodina, ja klikata “AVAA RASTI”. Oikeaa koodia voi arvata useamman kerran, ja tarvittaessa käyttää vihjeen. Vihjeen käyttäminen vähentää pistesaldoa.

10. Pelissä on myös muutama salarasti. (Huom: salarasteja vain Hki, Espoo, Vantaa ja Tre peleissä.) Ne eivät ilmaannu kartalle, vaan saat äänimerkin niiden ilmestyessä pelin rastivalikkoon. Keräät pisteet salarasteilta siirtymällä oikeaan paikkaan vihjeen avulla, ja klikkaamalla siellä ”AVAA RASTI”. Salarastit ovat vain kaikkein nopeimmille ja nokkelimmille pelureille!

11. Opettajille on saatavilla kattavammat juuri opettajille räätälöidyt ohjeet sekä lisämateriaali, jossa pelin sisältöä on esitelty teemoittain (Katso tai lataa PDF klikkaamalla tästä. Materiaalissa muun muassa infoa pelin tietoturvallisuudesta ja vinkkejä pelitapahtuman vetämiseen. Materiaalia voi myös hyödyntää jakamalla oppilaille kotiin opiskeltavaksi pelin ”introtekstit” tai palaamalla pelin kysymyksiin jälkikäteen opittua purkaessa.

12. Teknisiä ongelmia kohdatessa voi sovelluksen sulkea ja avata uudelleen. Peli jatkuu tällöin siitä mihin se jäi suljettaessa. Mobiililaitteen GPS-paikannuksen ollessa heikko tai internetyhteyden ollessa hidas kannattaa valita peliin toinen laite. Peli toimii ongelmitta lähes kaikilla nykyaikaisilla mobiililaitteilla, mutta valitettavasti emme voi taata täydellistä toimivuutta aivan jokaisella markkinoilta löytyvällä laitteella. Pelisovellus kannattaa päivittää uusimpaan versioon sovelluskaupassa ennen peliä mikäli on ladannut appin jo aikaisemmin. Peliä voi pelata myös selaimen (Safari tai Chrome) kautta osoitteessa: https://play.x-routes.com.

13. Tiedon etsiminen internetistä pelin aikana on sallittua, muttei tarpeellista.

14. Akun kulutusta pelin aikana voi vähentää sulkemalla taustalta muut sovellukset. Näytön kirkkaus, äänenvoimakkuus ja näytön sulkeutuminen kannattaa säätää sopivaksi. Pelin sisältöjä pääset zoomaamaan klikkailemalla.

 

Pelialueet on suunniteltu mahdollisimman turvallisiksi. Olettehan kuitenkin varovaisia liikkuessanne pelialueella ja noudatatte liikennesääntöjä.

 

Jäikö jotain hampaan koloon? Voitte pelata My2050-pelin uudestaan liittymällä peliin uusilla pelaajatiedoilla. Tämä vaatii pelisovelluksen poistamisen välissä tai selainversiossa selainhistorian tyhjentämisen.

 

Kuulemme mielellämme palautetta pelistä. Palautteen avulla kehitämme pelistä entistä paremman. Siirtykää palautelomakkeelle klikkaamalla tästä. Jos ilmoitatte ongelmasta tai kysytte jotain, niin olettehan yhteydessä info@my2050.fi.

My2050 ja opetussuunnitelmat

Pelissä käsiteltävät teemat: ilmastonmuutos, ilmastovastuu, kestävä kehitys ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen, osallistuminen ja vaikuttaminen, aktiivinen kansalaisuus

Taidot, työtavat: tulevaisuusajattelu, monilukutaito, pelillistäminen, teknologia

Oppimisympäristöt: oppiminen luokkahuoneen sijaan ulkona liikkuen

 

My2050-peli sopii esimerkiksi

Monialaiset oppimiskokonaisuudet: ilmastonmuutosta käsitellään pelissä monipuolisena ilmiönä useista eri näkökulmista (talous, media, yhteiskunnan muutokset, energiajärjestelmä, luonnon monimuotoisuus jne.)

Ryhmäytymiseen ja teemapäiviin

Oppiaineiden tunneille: ympäristöoppi, biologia, maantiede, yhteiskuntaoppi, liikunta, englanti, talouskasvatus, globaalikasvatus

Sitra listasi My2050-pelin yhdeksi kahdeksasta pelistä, joita he suosittelevat kiertotaloudesta ja ilmastonmuutoksesta oppimiseen.

My2050-peli on kehitetty yhteistyössä opettajien, oppilaiden ja monialaisen asiantuntijajoukon kanssa.

 

Opettajien lisämateriaali

Opettajille on saatavilla kattavammat juuri opettajille räätälöidyt ohjeet sekä lisämateriaali, jossa pelin sisältöä on esitelty teemoittain. Materiaalissa myös muun muassa infoa pelin tietoturvallisuudesta ja vinkkejä pelitapahtuman vetämiseen. Materiaalia voi myös hyödyntää jakamalla oppilaille kotiin opiskeltavaksi pelin ”introtekstit” tai palaamalla pelin kysymyksiin jälkikäteen opittua purkaessa. Huomaathan kuitenkin, ettei kaikkea pelin materiaalia voida esittää kirjallisessa muodossa.

Katso tai lataa PDF klikkaamalla tästä (Helsingin, Espoon, Vantaan ja Tampereen pelit).

Muiden sijaintien pelien lisämateriaali ladattavissa klikkaamalla tästä.

 

My2050-pelin pelaaminen on korona-turvallista.

Ohje pelin peluuttamiseksi etätehtävänä: pyydä oppilaita tutustumaan peliohjeisiin (yllä) ja lähettämään pelin päätteeksi todistuksena suorituksesta pelaaja/joukkuenimi ja screenshot, jossa näkyy heidän keräämänsä pistemäärä.

Ohje pelaamiseen yhdessä turvavälit säilyttäen: kokoontuminen pelin aloituspisteelle turvavälit säilyttäen, pelaaminen tarvittavan pienissä joukkueissa tai yksin. Pelin rasteja kierretään vapaassa järjestyksessä ja rastin sijainti ei ole tarkka piste, vaan halkaisijaltaan noin 40 metrin alue, joten pelin aikana turvavälien säilyttäminen on helppoa.

TOP 10-pisteet
Joukkue / PelaajaPisteet
1.Tonttu2760
2.venkla2660
3.TuomasJaKadi2620
4.vüttis2560
Pägy2560
5.LotsOfSluts2520
Adis2520
6.Jayjay2460
7.JahJah [TYK]2440
8.JaLo2420
9.DreamTeam2400
Yks1sarv1set2400
Mikko Hihnala2400
Kuutti & Terry2400
10.Pällit2360
TOP 10-pisteet
Joukkue / PelaajaPisteet
1.MysteeriYrittäjät2800
2.MUR2620
3.KaJari2560
4.Karaokermanit2480
5.Maarit2460
6.tiikeri2400
7.KSJ2300
8.basit2200
9.Tietäjät2120
Ari Rekonen2120
10.MIRRI22100
TOP 10-pisteet
Joukkue / PelaajaPisteet
1.Leart ja Muslim2800
minni nella karo2800
Banaani2800
2.Hapsu ja Vilma2760
3.Metsola2720
makrilli2720
Aapo.2720
4.SPE2700
kairaajat2700
ilmastonmuutos2700
Joel,Riku,Urho2700
5.MoiHeiPäivää2660
Vilma, Anna & Emma2660
ellapihlaeve2660
6.Cama Jöntty2640
7.kokkosenorjat❤️2620
A ja J2620
8.aimthedepro2600
mkjkn2600
jeseta2600
Maahanmuuttajat + 12600
Besukarhut2600
KALALA+em🍤👹😾2600
9.kapezz2580
10.arpa2560
TOP 10-pisteet
Joukkue / PelaajaPisteet
1.QMKV2800
2.chig bungus2700
3.Anssi Mäenpää2620
Seket2620
4.Kissakaverit2600
noorapätiälä2600
Lasa2600
KalleT2600
mestarrrrit2600
Otto M.2600
Topi S.2600
mandi2600
5.Samu_Tuukka2580
6.Aleksina Lehtonen2560
EPTS2560
JJHZ2560
Elias, Mikael, Konzta2560
kuru2560
Fanni2560
Minttu172560
7.Rameli2520
Iiro ja sami2520
Tuukka on hetero2520
Pienet nokialaiset2520
Tilda2520
AA-kerho2520
8.murkut2500
adanellajulia2500
satan2500
2fast2500
SossuSoturi2500
Chaos Undivided2500
leijonat2500
ryhmä 12500
peps&lints2500
Vittu22500
Taimo ja Suvi2500
Kärsä2500
Eveliiiina2500
Joni L2500
natalia ja sira2500
TN2500
S52500
vaahtokarkitt2500
sane2500
9.Trinette2480
Jith2480
10.julialindberg2460
My2050-pelin kumppani My2050 kumppani My2050 Espoo kumppani Vaisala my2050 kumppani
My2050 Vantaa kumppani My2050 helsinki my2050 kumppani My2050 kumppani Tampere My2050 kumppani